Kornati

Kornati
Kornati

Kornati su najgušća otočna skupina na cijelom Sredozemlju, smještena u srednjem dijelu hrvatskog Jadrana. Arhipelag je podjeljeno u dvije skupine: Donje Kornate i Gornje  Kornate. Od 152 kornatska otoka, 89 ih je zbog izuzetnih ljepota krajolika, velike obalne razvedenosti i bogate morske flore i faune proglašeno 1980.g. nacionalnim parkom.
Ime Kornati otočje je vjerojatno dobilo po klifovima koji gledaju prema otvorenom moru,  koji se također nazivaju krune (corona-kornati).
Danas Kornati nisu stalno naseljeni, ali težačke i ribarske kućice, razasute po pitomim, dobro zaštićenim uvalama Žuta, Sita, Kornata i pripadajućih otoka, odaju prisustvo njihovih vlasnika. Danas su ti porti, pretvoreni u restorane i smještajne objekte namijenjene "robinzonskom" turizmu, postali omiljena odredišta nautičara i turista. Kornati predstavljaju pravi raj za nautičare, ronioce i sve one koji znaju uživati u osami netaknute i veličanstvene prirode.

Kornat
Kornat je najveći, najviši, najduži i najpoznatiji otok kornatskog otočja, a ujedno i najveći hrvatski otok na kome nema stalnih naselja. Njegova je jugozapadna strana izrazito razvedena. Najpoznatije uvale na otoku su Opat, Kravljačica, Vruje, Strižnja i Lučica.

Žut
Žut je drugi otok po veličini u kornatskom arhipelagu. Nalazi se uz otok Kornat od kojeg ga djeli Žutski kanal. Poznat je po maslinicima i kvalitetnom ulju. Neke od najpoznatijih uvala su Bizikovica, Golubovac, Pinizel, Sabuni, Dragišina, Žešnja itd. Na otoku se nalazi i ACI marina.

Sit
Sit je jedan od slabije poznatih velikih kornatskih otoka. Pitomijeg je krajolika od donjih kornatskih otoka. Najpoznatije uvale su Dulukina, Šumica, Ćitapićeva, Đunđurina.

Što posjetiti?
Klifovi - jedna od najupečatljivijih prirodnih pojava na Kornatima su klifovi na nizu otoka Donjih Kornata, koji gledaju prema otvorenom moru. Najviši kornatski klifovi su na otoku Klobučaru, Mani, Rašipu velom - podmorski nastavci tih klisura dosežu i do 100 metara dubine.
Vela ploča ili Magazinova škrila i vidikovac Metlina – Vela ploča je 9100m2 velika, glatka i gola ploha vapnenca, podno Metline, najvišeg vrha na Kornatu
Utvrda Tureta i Crkvica Gospe od Tarca - otok Kornat, uvala Tarac, nekad središte života na ovim područjima - za Turetu se pretpostavlja da je nastala u 6. stoljeću, i da joj je namjena bila štiti i prati plovidbu brodova tada dosta nesigurnim Jadranskim morem. Crkvica Gospe od Tarca sagrađena je na ostacima starokršćanske crkve iz 16. st.
Mletački kaštel i vidikovac prema otvorenom moru - otok Vela Panitula - utvrda sa početka 16. stoljeća
Mala Proversa – zanimljiv plitak prolaz između Dugog otoka i otoka Katine - u moru vidljivi ostaci rimske građevine dugačke 90m, koja je u rimsko doba bila iznad morske površine.
Suhozidi – Kornati su prezidani sa stotinama metara zidova u samom kamenu koji su građeni da bi se sačuvao posjed i zaštitio "pašnjak" te spriječio prelazak ovaca iz jednog posjeda na drugi. Na otoku Kornatu dužina tih zidova iznosi 70 km.

Kalendar događanja
Kornati cup - tradicionalna jedriličarska regata kroz Kornatske otoke - travanj
Gospa od Tarca - hodoćašće brodovima na Kornate (uvala Tarac na otoku Kornatu) - prva nedjelja u srpnju

Gastronomija
Restoran Opat – otok Kornat, uvala Opat – tradicionalni i inovativni riblji specijaliteti
Restoran Jadra – otok Piškera, nasuprot uvale sa ACI marinom na otoku Panitula – poznat po dobroj ribi i janjetini na žaru
Restoran Ante – otok Kornat, uvala Vruje – jedan od restorana sa najdužom tradicijom – jednostavnija i povoljnija riblja jela
Kod Mare - Dugi otok, uvala Proversa - jedan od najposjećenijih restorana zbog izvrsnog položaja u tjesnacu između Dugog otoka i Kornata - riblji i mesni specijaliteti
Restoran Fašta – otok Žut, uvala Golubovac - najkvalitetniji restoran na Kornatima - izvrsno se jede a ima i prodavaonicu gdje se može dopuniti brodske zalihe

Plaže
Na Kornatima postoji bezbroj malih skrovitih uvala sa žalom ili pločastim stjenama. Najljepša plaža na Kornatima je pješćana plaža u uvali Lojena na otoku Levrnaka.

Pretražite našu ponudu smještaja u Kornatima i odaberite nešto za sebe!

Pretraži smještaj

PRONAĐITE SMJEŠTAJ
12-18 god.
2-12 god.
do 2 god.